flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довідка про діяльність Добровеличківського районного суду Кіровоградської області за перше півріччя 2013 року

09 липня 2013, 11:22
Д О В І Д К А
 
Про діяльність Добровеличківського районного суду Кіровоградської області за перше півріччя 2013 року
 
Добровеличківський районний суд Кіровоградської області здійснює судочинство в районі, чисельність населення якого становить 34750 тис. громадян.
Відповідно до штатного розпису суду, станом на 01 липня  2013 року у суді  4 судді та 17 працівників апарату суду, але штатна чисельність суду не укомплектована. З квітня місяця 2010 року мається вільна вакансія секретаря судового засідання, з листопада місяця 2010 року вакантна посада судді.
У зв’язку із прийняттям нового КПК України, який з 20.11.2012 року набрав чинності нормами якого визначено статус повноваження слідчих суддів та запасного судді відповідно з цим, на адресу  ТУ ДСА України в Кіровоградській області, Добровеличківським районним судом надані обґрунтовані пропозиції щодо збільшення кількості суддів та працівників апарату суду .
Всі працівники апарату суду та судді забезпечені  матеріально-технічним обладнанням.
Робота Добровеличківського  районного суду Кіровоградської області здійснюється відповідно до плану роботи суду по півріччях на поточний рік.
 Плани роботи суду підписуються керівником апарату суду та затверджуються головою суду, доводяться до відома всіх працівників апарату суду і направляються до ТУ ДСА України в Кіровоградській області.
План роботи Добровеличківського районного суду Кіровоградської області  на І-ше півріччя 2013 року складено та затверджено головою суду 13.12.2012 року.  План  роботи охоплює всі напрямки роботи суду -  включені загальні питання, організаційні заходи, вивчення та узагальнення судової практики, робота з кадрами.
Добровеличківським  районним судом план  роботи за І-й квартал 2013 року та станом на 01.07.2013 року виконано, про що маються відмітки у графі «відмітка про виконання».
Виконавцями дотримуються строки проведення запланованих заходів.
Організацію діловодства в Добровеличківському районному суді Кіровоградської області забезпечує керівник апарату суду. В своїй роботі працівники апарату суду користуються Інструкцією з діловодства та відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30 (зі змінами).
З січня місяця 2011 року у Добровеличківському районному суду функціонує автоматизована система документообігу суду, яка забезпечує об’єктивний та неупереджений розподіл справ між суддями з додержанням принципів черговості, рівної кількості справ для кожного судді, вірогідності з врахуванням завантаженості кожного судді,а також вимог процесуального закону.
На всіх працівників покладені певні функціональні обов’язки згідно до їхніх посадових інструкцій, відповідно до Інструкції з діловодства загального суду та Положення про автоматизовану систему документообігу суду. 
Контроль за виконанням обов'язків працівників здійснюється головою суду, керівником апарату суду шляхом періодичних перевірок роботи працівників суду, обговорення їх результатів на оперативних нарадах.
 Усі працівники апарату суду постійно ознайомлюються з новими нормативно-правовими актами і методичними матеріалами з діловодства та із змінами до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.
 Діловодство Добровеличківського районного суду ведеться державною мовою,оформлення організаційно-розпорядчих документів, створюваних у результаті діяльності суду здійснюються також державною мовою відповідно до Національного стандарту України.
Реєстрація вхідної та вихідної кореспонденції у суді здійснюється за  допомогою комп'ютерної  програми «Д-3».
Вся кореспонденція в тому числі документи, надіслані електронною поштою та судові справи, які надходять до суду, реєструються в автоматизованій системі в день їх надходження в програмі КП  «Д-З». Реєстраційні журнали та обліково-статистичні картки виготовляються електронним способом із застосуванням реєстраційних даних документів, що зберігаються у системі комп’ютерного діловодства суду.  Реєстраційний штамп суду проставляється у правому нижньому куту де зазначається дата, реєстраційний номер, згідно реєстраційної картки вхідного документа та ставиться підпис особи відповідальної за реєстрацію вхідної кореспонденції. Зареєстрована вхідна кореспонденція передається через програму Д-З електронним способом до канцелярії суду по кримінальних, цивільних, адміністративних справах, де заповнюються відповідні обліково-статистичні картки. Кожній судовій справі надається єдиний унікальний номер, який формується автоматизованою системою автоматично, а також автоматично формується номер провадження справи відповідної  категорії  справ, що визначається Інструкцією з діловодства в суді та авто розподілом протягом робочого дня  передаються на розгляд суддям по контрольних журналах. Контрольні журнали прошиті пронумеровані та скріплені підписом голови суду і печаткою.
У Добровеличківському  районному суді відсутня спеціалізація суддів тому  автоматичний розподіл судових справ здійснюється між усіма суддями з врахуванням коефіцієнта складності категорій судових справ. Коефіцієнт складності категорій судових справ визначений зборами суддів.
Після проведення реєстрації в обліково-статистичних картках, справи та матеріали передаються відповідальним особам суду для здійснення автоматичного розподілу їх між суддями. У канцелярії справи та матеріали реєструються у контрольному журналі судових справ та матеріалів, переданих для розгляду судді та передаються суддям відповідно до проведенного авторозподілу.
В суду ведуться реєстри рекомендованої вихідної та простої вихідної кореспонденції, які помісячно підшиваються окремо у відповідну справу-наряд згідно з «номенклатурою справ суду» в хронологічному порядку.
Рекомендованою кореспонденцією направляються судові повістки про виклик в судове засідання, копії судових рішень, цивільні справи, передані згідно ухвал суду для розгляду за підсудністю, а також справи, що витребовуються іншими судами та уповноваженими органами для огляду.
Простою кореспонденцією направляються копії процесуальних документів за запитами, відповіді на запити та звернення громадян.
Документи первинного обліку Добровеличківського районного суду Кіровоградської області (обліково-інформаційні картки) ведуться в електронному та паперовому вигляді. Картки на особу по кримінальних справах, у яких закінчено провадження та які виконані, після закінчення календарного року роздруковані та передані до архіву суду.
Відповідно до Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 27 червня 2006 року №68 (зі змінами), обліково-статистичні картки за 2012 рік із закінченим провадженням також роздруковані, та зберігаються у базі даних КП«Д-3».
Організація судового процесу здійснюється на належному рівні. Всі судові процеси фіксуються секретарями судових засідань звукозаписувальними технічними засобами  «Тритон», «Оберіг» та «Камертон», ведуться журнали судових засідань .
Всі секретарі судового засідання Добровеличківського районного суду Кіровоградської області пройшли курс навчання на семінарі «Технічна фіксація судового процесу», мають відповідні сертифікати.
За інформаційно-технічне забезпечення суду відповідає головний спеціаліст з інформаційних технологій. В процесі роботи стежить за:
-          станом реєстрації вхідної та вихідної кореспонденції;
-          за станом реєстрації обліково-статистичних карток по справам;
-          за своєчасністю виконання автоматичного розподілу справ;
-        за своєчасністю надсилання електронних копій судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень, тощо.
Добровеличківським районним судом Кіровоградської області здійснюється виконання вимог Закону України «Про доступ до судових рішень» від 22 грудня 2005 року № 3262-ІУ  (зі змінами) та п.10 Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 року №740 (зі змінами), електронні копії судових рішень підписуються за допомогою засобів електронно-цифрового підпису після проставлення усіх необхідних відміток та внесення усіх змін в електронних копіях судових рішень після чого  направляються до Єдиного державного реєстру судових рішень.
Головним спеціалістом з інформаційних технологій щоквартально подається звіт до ТУ ДСА України в Кіровоградській області щодо кількості рішень відправлених до ЄДРСР. Надсилання копій судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень здійснюється автоматично, що підтверджується статистичними даними. Зауважень та недоліків щодо відправки  рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень не виникало.
По даному питанню постійно здійснюється контроль заступником голови суду Кучеренко О.П. та керівником апарату суду Кузьмович В.І. .
У Добровеличківському районному суду Кіровоградської області мається веб-сторінка на порталі Судова влада України, яка є  достовірна та відповідає дійсності. Згідно наказу голови суду визначено відповідальну особу за надання відповідної інформації на веб-сторінку. Сторінка підтримується у належному стані, актуальність новин контролюється керівником аппарату суду, на сторінці присутня вся необхідна інформація для громадян, а саме: зразки заяв; інформація про перелік затверджених наказом голови суду документів, що містять службову інформацію; інформація про список осіб, відповідальних за забезпечення доступу до інформації, з зазначенням контактних телефонів; приймальні години керівництва суду; інформація про процедуру звернення до суду; адреса, номера телефонів суду, розклад роботи суду, керівництво та перелік суддів   та інше.
В Добровеличківському районному суду Кіровоградської області на першому та другому поверхах маються інформаційні стенди на яких розміщується інформація: - списки справ призначених до розгляду суддями; наявні реквізити по сплаті судового збору та реквізити депозитного рахунку суду; міститься інформація щодо годин прийому громадян головою суду з питань роботи суду та інше.
Обліково-статистична робота в Добровеличківському районному суді Кіровоградської області ведеться на відповідному рівні, хоча й потребує вдосконалення. Первинні документи з обліку справ  ведуться в повному обсязі.
Залишок справ  та матеріалів на кінець звітного періоду налічує 62 одиниці.
За перше півріччя 2013 року до суду надійшло 1005 справ та матеріалів.
З них по кримінальному судочинству: - 191
«1» - по старому КПК 2001 року – 5
«1-кп» - по новому КПК від 19.11.2012 року з обвинувальним актом 65 справ, клопотання про застосування медичного та виховного характеру 3 справи, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності 2 справи, справи з угодою про примирення 4;
«1-кс» - клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження (запобіжних заходів) та проведення  відкритих слідчих  дій 72 справи, скарга на дії, рішення чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування 2 справи;
«5» - подання в порядку виконання судових рішень 38 справ.
По цивільному судочинству – 268
Адміністративному судочинству – 14
Справ про адміністративні правопорушення - 461
Інших справ та матеріалів – 71
Оскаржено рішень до апеляційних інстанцій: по кримінальним справам – 9 із них розглянуто та повернуто до суду 5 ( 1 рішення змінено, 3 рішення залишено без змін, 1 рішення скасовано), по цивільним – 31 з них розглянуто 16 справ ( 3 рішення скасовано, 10 – без змін, 2 рішення змінено, по 1 справі відмовлено у прийнятті апеляційної скарги), по справам про адміністративні правопорушення – 1, яку апеляційним судом залишено без змін, по адміністративним справам – 3 апеляційні скарги.
Статистичні звіти надаються вчасно  згідно графіку передбачених ТУ ДСА України в Кіровоградській області за допомогою КП «Д-3». В зазначеній програмі сформовано автоматично звіти форми  №1, №2-Ц, №2-А, №3, №4, №5   №1-Л, №1-ОП, а звіт форми №1-1 робився в   вручну.
Оригінали статистичних звітів (паперові варіанти)  зберігаються у  відповідному наряді Номенклатури суду.
Згідно статистичних даних за 6 місяців 2013 року суддями розглянуто  справ і матеріалів – 1002.
 Навантаження справ і матеріалів на одного суддю в місяць – 55,6.
Інформацію по справах, які перебувають у провадженні Добровеличківського районного суду більше шести місяців щомісячно надається до  апеляційного суду Кіровоградської області.
Робота архіву Добровеличківського районного суду Кіровоградської області проводиться з дотриманням вимог Інструкції про порядок передання до архіву суду судових справ та управлінської документації суду, затвердженої наказом ДСА України від 15.12.2011№168 та Переліку судових справ, що утворюються в діяльності суду, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого 11.02.2010 року наказом ДСА України № 22. Справи , в яких закінчився термін зберігання знищуються складом комісії, яка затверджена наказом голови суду, про що складаються відповідні акти.
У штаті суду посада архіваріуса  відсутня.
            Виконання кадрової роботи покладено на заступника керівника апарату суду. Особові справи працівників ведуться за встановленою формою відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.1998р. №731. Всім особовим справам присвоєно реєстраційні номери, які відповідають порядковим номерам. Сформовані особові справи реєструються у книзі обліку руху особових справ. В особові справи підшиваються копії наказів про призначення, переведення, звільнення з посади, накази про встановлення надбавки за вислугу років, маються підписані претендентом попередження про встановлені законодавством обмеження, пов’язані з прийняттям на державну службу та її проходження, а також документи про ознайомлення із Загальними правилами поведінки державного службовця та ознайомлення з правилами поведінки працівників суду.
 Справи працівників, які були звільнені, списуються до архіву суду в установленому порядку, проставлені архівні номери відповідно до книги обліку особових справ.
Трудові книжки ведуться згідно вимогам Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення від 29.07.1993р. №58. Книга обліку руху трудових книжок пронумерована, прошнурована та скріплена підписом голови суду і відтиском гербової печатки. Облік трудових книжок працівників апарату суду та суддів ведуться спільно.
Записи вносяться на підставі наказів про призначення, переведення на іншу посаду, присвоєння чергового рангу, звільнення, заохочення працівників тощо, керівником аппарату суду.
За наказом голови суду затверджено склад конкурсної комісії та порядок проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців, затверджено склад постійно діючої інвентаризаційної комісії щодо знищення товарно-матеріальних цінностей (малоцінного інвентаря суду), визначено голову та членів комісії соціального страхування.
Голова суду тримає на контролі організаційне  керівництво. Перш за все приділяється увага відвідувачам суду(учасникам процесу, тощо). Для них створені всі відповідні умови  та приділяється належна увага.
Належні умови щодо чистоти та порядку приміщення забезпечують прибиральниці службових приміщень. Здійснюється прибирання в кабінетах, залах судових засідань, на прилеглій території суду.  Протягом останніх двох років в Добровеличківському районному суду Кіровоградської області проводилися ТУ ДСА України в Кіровоградській області поточні ремонти:  заміна вікон на пластикові, встановлення металевих решіток на вікнах,  ремонт підвального приміщення, встановлення металевих кліток для підсудних,  повністю відремонтовано та обладнано в приміщенні суду вбиральню  на 1 поверсі.
Питання, які є важливими для організації роботи суду та забезпечення судочинства обговорюються на оперативних нарадах суду, які проводяться щотижнево, та зборами суддів. Зокрема на оперативних нарадах обговорюються питання за наслідками аналізу скасованих апеляційною та касаційною інстанцією судових рішень, аналіз судової практики щодо розгляду справ різних категорій, обговорюються списки нерозглянутих справ, які перебувають у провадженні суддів за наслідками вивчення дотримання строків розгляду справ, якістю їх розгляду, зверненням до виконання судових рішень, обговорюються інші питання планової та поточної діяльності суду, вивчаються документи і листи, які надходять від установ та організацій і стосуються роботи суду, зокрема від апеляційного суду Кіровоградської області, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Верховного Суду України, рішення Європейського суду з прав людини. На цих нарадах також обговорюються проблемні питання і недоліки в роботі суду, працівників апарату суду та організації роботи суддів, визначаються шляхи подолання проблем та недопущення аналогічних ситуацій в подальшому.
Відповідно до кількості оперативних нарад були  складені протоколи даних нарад та зборів суддів,  які зберігаються в  наряді  №1.10. «Протоколи нарад (зборів) працівників апарату суду». Оперативні наради проводились головою суду,  керівником апарату суду та заступником керівника апарату суду.
Головою суду та керівником апарату суду здійснюється ефективне керівництво. Усі працівники апарату суду працюють налагоджено в повному обсязі та чітко виконують свої  обов’язки відповідно до посадових інструкцій.
Суддям Добровеличківського районного суду Кіровоградської області активну дієву допомогу в здійсненні судочинства надають судді апеляційного суду, які є кураторами Добровеличківського районного суду.
 
 
 
Керівник апарату Добровеличківського
районного суду

Кіровоградської області                                                                                  В.І.Кузьмович