flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шлях судової справи у районному суді

22 грудня 2020, 13:17

Шлях судової справи у районному суді

 

Гласність та відкритість судового процесу є запорукою впровадження справедливого суду. Тож сьогодні наш суд інформує громадськість про специфіку руху судової справи в суді.


Схематично можна зазначити, що рух справи у районному суді виглядає наступним чином:

  • Все починається від надходження, прийому та реєстрації позовної заяви, протоколу про адміністративне правопорушення чи кримінального провадження у канцелярії суду. У Добровеличківському районному суді прийом документів відбувається на першому поверсі, через віконце для відвідувачів.
  • Далі всі документи по справі необхідно перевести у цифровий формат за допомогою фотосканера, задля того, щоб утворити електронну копію в загальноукраїнській базі даних судових справ. У випадку, якщо позовна заява, навпаки, надійшла до суду через електронну пошту, то працівникам суду необхідно створити фізичну копію всіх документів по справі для комфортної роботи з дослідження матеріалів справи.
  • Системою автоматизованого розподілу справ між суддями визначається кому із суддів даного суду надійде до розгляду певна справа. Після призначення відповідального судді, матеріали по справі передаються йому на розгляд.
  • Надалі відбувається детальне вивчення справи помічником судді, підготовка нормативно-правової бази до розгляду суддею – до першого судового засідання по справі суддя вже ознайомлений з надісланими матеріалами справи, що сприяє розумінню позиції сторін та предмету спору або ж змісту обвинувального акту.
  • До початку судового засідання зі справою ознайомлюється секретар судового засідання, який готує виклики для учасників справи та веде протокол судового засідання. Саме секретар судового засідання долучає всі матеріали до справи, формує і підшиває всю матеріальну копію судової справи і готує її до відправлення.
  • У ході судового процесу суддею приймаються різні рішення по справі. Електронний вираз підсумку розгляду судової справи завжди розміщується у Єдиному державному реєстрі судових рішень, де наявні всі судові рішення по справам усієї України і кожна особа може з ними ознайомитися. Для збереження права громадян на персональну інформацію, особисті дані анонімізуються спеціалістами, тому рішення по справам з’являються не моментально після їх прийняття.
  • Документи суду з часу створення (надходження) і до передачі в архів суду зберігаються за місцем формування або централізовано в канцелярії суду згідно із затвердженою номенклатурою справ. Нерозглянуті судові справи, а також заяви, за якими не вирішено питання про відкриття провадження, у тому числі які залишені без руху для усунення недоліків, повинні зберігатися в робочих кабінетах й розташовуватися у шафах (сейфах), здатних забезпечити їх збереження, з унеможливленням доступ сторонніх осіб.

Документи, що надійшли до суду (заяви, скарги, справи, листи тощо), виносити за межі приміщення (приміщень) суду заборонено.



Пресслужба Добровеличківського районного суду Кіровоградської області